SLIK SMINKET JEG MEG DA JEG VAR 13

Heei!

I dagens video viser jeg dere hvordan jeg sminket meg da jeg var rundt 13.. Haha, herregud! Jeg kan virkelig ikke forstå at vi gikk rundt som dette, for det ser jo helt forferdelig ut. Jeg håper hvertfall dere liker videoen, og gjerne fortell meg om dere gjorde noen crazy ting med sminken da dere var yngre.

Om dere vil abonnere på kanalen min finner dere den HER

SPØRSMÅL OG SVAR

Hey!

Jeg la ikke ut noe ukens spørsmål på fredag, så derfor tenkte jeg heller å svare på noen av de mest stilte nå. Jeg kommer ikke til å ta med mange spørsmål, men heller svare utfyllende på enkelte.

Betalte du for leiligheten din selv, og hvor mye kostet den?

Det virker som at en del tror at pappa betaler alt, og at han kjøpte leiligheten jeg nå bor i til meg. Det stemmer ikke. Pappa eier denne leiligheten, og han skulle leie den ut. Istedet flyttet jeg inn, og betaler leie her. Den nye leiligheten min har jeg kjøpt helt på egenhånd, og ingen i familien har hjulpet til noe. Ikke som kausjonist heller, så nå må jeg klare meg helt selv. Litt skummelt, men samtidig kult at jeg har fått det til i en alder av 22år helt selv. Leiligheten kostet litt over 5,5 millioner, og jeg har litt panikk over det. Jeg hadde spart meg opp en veldig bra egenkapital, men man må jo også låne penger i banken. Derfor har jeg et ganske greit lån nå, hehe.. Heldigvis kommer leiligheten til å bli kjempefin, jeg får stor plass og den kommer nok til å stige i verdi. Jeg gleder meg skikkelig til den står klar!!

Har du og Aleksander tenkt noe på å få barn enda? Og om du hadde blitt gravid, hadde du da tatt abort?

Nei, det har vi ikke. Det virker som at ganske mange venter på at dette skal skje, i og med at jeg får spørsmål om det daglig. Som jeg har sagt en del ganger nå, så er jeg ikke klar for barn enda. Jeg er snart 23 år gammel, og jeg vil ikke ha et så stort ansvar på meg enda. Aleks er heller ikke klar for barn, så det blir nok en del år til. Jeg vil være ung noen år til, og så kan jeg begynne å tenke på det å skulle få barn. Man vet jo heller aldri om jeg faktisk kan få barn, og den tanken skremmer meg skikkelig. Jeg har SÅ lyst på barn en gang i fremtiden, og jeg gleder meg ekstremt mye til den dagen om det skjer. Om jeg ville tatt abort i dag om jeg ble gravid? Veldig godt spørsmål, for det vet jeg faktisk ikke. Jeg tror det må være en helt forferdelig situasjon å sitte i, og jeg håper jeg aldri er i den situasjonen der abort er et alternativ. Akkurat nå, så tror jeg faktisk ikke jeg hadde klart abort. Jeg synes det er et vanskelig spørsmål, for jeg tror ikke man kan svare på det før man eventuelt er i en sånn situasjon.

Skal du feire bursdagen din?

Ah, jeg synes bursdager er så kleint. Ikke andre sine, men mine. Jeg tør aldri å arrangere noe, for jeg er livredd for at ingen dukker opp. Jeg har jo lyst til å feire, så jeg tror det blir å spise med venninner og dra ut på kvelden. Om noen har tips til meg, så gjerne kom med de. Jeg skal hvertfall ikke arrangere noe stor fest, for det tør jeg ikke. Haha!  Jeg har jo faktisk bursdag om snart to uker, så jeg må snart bestemme meg for om jeg skal gjøre noe eller ikke.

Har du noen planer for sommerferien?

Nei, jeg har ikke lagt noen planer enda. Som dere vet, så har jo Aleksander flyskrekk og derfor vil ikke jeg planlegge enda. Jeg vil jo aller helst dra på tur med han, så jeg venter og ser om han etterhvert tør. Når sommeren kommer får jeg heller booke en spontantur med en venninne om han ikke tør, for jeg må faktisk komme meg bort til varmen. Jeg har veldig lyst til å reise dit vi har leilighet i Spania, så jeg håper jeg får gjort det i sommer.

Hvordan ser du for deg fremtiden din?

En ting dere kanskje ikke vet, så er det at jeg er ganske redd for fremtiden min. Jeg vet jo ikke hvor lenge jeg kan holde på med det jeg gjør nå, og det skremmer meg veldig. Jeg håper jo at fremtiden min innebærer en jobb som jeg liker, at jeg fortsatt er med Aleksander og kan få barn. Jeg håper jo at jeg fortsatt holder på med noe innen det jeg gjør nå, for det synes jeg er veldig morsomt!

Jeg håper dere liker svarene! Nå skal jeg redigere video som kommer ut imorgen, og om dere vil se den først så kan dere abonnere HER

 

Premiere på Farmen

Herreguud, denne dagen har jeg ventet på i 8 måneder nå. For akkurat 8 måneder siden, så gikk jeg inn på Farmen gården. Jeg ante ikke hva som ventet meg, og for å være ærlig hadde jeg aldri sett noe særlig på Farmen. Jeg kunne likevel ikke si nei til en mulighet som det, for Farmen er jo noe av det sykeste man kan være med på. Ingen kontakt med omverdenen, drive en gård og veldig lite tilgang til mat. Det er jo en sinnsyk ting å være med på, men fyfader så glad jeg er for at jeg takket ja. Jeg hadde riktignok aldri takket ja til det igjen, men jeg angrer ikke et sekund på at jeg ble med.

I dag starter endelig Farmen på TV, og jeg har alledere sett første episode. Jeg synes den første episoden er utrolig morsom, og vi er jo en så fin gjeng. Det blir også veldig gøy å se seg selv for nesten ett år siden. Dette var jo det første programmet jeg var med i etter Paradise Hotel, og mye har skjedd siden den tid. Nå har jeg både gjort Skal Vi Danse og Bloggerne i tillegg, så det blir rart å se på. Jeg skal ærlig si at jeg har vokst ekstremt mye på dette året, og jeg er ikke helt den samme jenta nå- som da jeg kom inn på gården for første gang. Jeg vil si jeg vokste 20 år på å være med på Farmen, for da jeg kom inn der var jeg jo VELDIG “ParadiseMartine”. Jeg gleder meg til å fortelle dere mer om opplevelsen etterhvert, for jeg kan jo ikke innrømme for mye nå. Jeg håper hvertfall dere gleder dere til å følge med, og ikke tenk at jeg er stokkdum. Haha, jeg var veldig skeptisk til alt i starten, og jeg synes det var kjempeskummelt at vi kunne gjøre noe feil med dyrene. Jaja, morsomt blir det!

FÅ MED DERE PREMIEREN KLOKKEN 21.40 PÅ TV2!

PRESSEDAG MED FARMEN- VLOGG

Heey!

Da er det endelig en ny video ute på min kanal, og dere får bli med meg på pressedag med Farmen. Ææ, imorgen starter det på TV og jeg er skikkelig spent. Hvordan vil jeg klare meg på en gård?? Haha, jeg gleder meg til dere får se! Jeg håper hvertfall dere liker vloggen, og glem ikke å abonnere♡

Dere kan abonnere HER!

Sverige og nervøs

Hei mine fine lesere!

Akkurat nå sitter jeg i bilen med mamma og tanten min, og vi er på vei til Sverige. Tanten min lurte i går på om vi ville være med å handle, og det sier jeg ikke nei til. Alt er så mye billigere i Sverige, og denne gangen SKAL jeg kjøpe med mat. Jeg er ofte sånn at jeg går i matbutikken til sist, og da er jeg så lei at jeg ikke orker å handle mat. I dag derimot skal jeg kjøpe masse mat, slik at vi kan lage mer hjemme fremover. Et av nyttårsforsettene mine dette året er jo å spise mer hjemme. Dere lurer kanskje på hvordan det går til nå? Vel, det går skikkelig dårlig.

En annen ting jeg skal se etter er klær til imorgen. Da er det tid for pressedag med Farmen, og som vanlig aner jeg ikke hva jeg skal ha på. Jeg har alt for mye klær, men aldri noe å ha på. Jeg er vel ikke alene om å føle det sånn? Hehe! Jeg får se om jeg finner noe, og om ikke må jeg ta meg noen runder i klesskapet.

Og forresten!! Jeg var SÅ stresset over gårdsdagens episode av Bloggerne, i og med at jeg gjorde et litt crazy kjøp til lillesøsteren min. Jeg var helt sikker på at jeg ville få masse hat, og derfor nevnte jeg aldri noe om det på bloggen. Utrolig nok hørte jeg nesten ikke noe negativt om det, og det gjorde meg veldig glad. Jeg har seriøst vært ganske nervøs på grunn av dette, for jeg vet jo at det er et litt tullete kjøp til en 1 åring. Ikke får hun brukt den før om mange år, og for alt jeg vet kanskje hun aldri ville brukt en sånn veske. Likevel tenker jeg at dette er en ting hun kan ha i mange år, og forhåpentligvis blir veldig glad for når hun kan ta den i bruk. Om hun ikke liker den derimot, så kan man alltids selge den. Da har den til og med mest sannsynlig steget en del i pris også, så jeg tenker at det skal gå fint uansett hva hun vil gjøre med den. Lillesøsteren min betyr veldig mye for meg, og jeg ville gi henne en gave som var litt ekstra i og med at det var hennes første bursdag. Og igjen, hun kommer aldri til å få en så dyr gave igjen. Fremover blir det leker og ting hun blir glad for nå! Og ellers må jeg si TUSEN TAKK for alle tilbakemeldinger på bloggerne. Jeg har ikke fått noe negativt, og det synes jeg er ganske sykt. Tusen, tusen takk! Dere er best, og jeg er så takknemlig for hver enkelt av dere som velger å følge med på meg.

FAKTA OG HEMMELIGHETER

Heeei!

Da jeg spurte dere på Instagram om hva slags innlegg dere ønsket fremover, så fikk jeg en del kommentarer om at folk ville vite fakta om meg. Jeg har laget innlegg som dette før, men jeg har jo alltids noen fler ting dere kanskje ikke vet om. Derfor tenkte jeg nå å komme med 10 ting dere kanskje ikke visste om meg, og da også litt hemmeligheter. Ææ, tør jeg å dele dette?

JULIE

  En ting som dere garantert ikke visste er at jeg egentlig skulle hete Julie. Dette var bestemt helt til jeg kom ut. Da sa jordmoren at jeg ikke var en Julie, men heller en Martine. Hun synes altså at jeg heller burde hete Martine, og sånn ble det. Kanskje hun sa dette til flere, i og med at det er en del som heter Martine på min alder? Haha, jeg klarer ikke å skjønne at mamma og pappa var så lette å påvirke, men jeg er jo så klart fornøyd med at jeg heter Martine. Julie er også fint, bare så det er sagt!

RØYK

  Jeg har prøvd røyk en gang, og da tok jeg et trekk og har aldri rørt det igjen. Jeg fikk hosteanfall, og nå i ettertid angrer jeg veldig på at jeg i det hele tatt prøvde. Jeg er glad derimot for at jeg aldri har prøvd det i ettertid, for det er virkelig ikke min greie. Det lukter vondt, og jeg blir egentlig ganske kvalm av lukten.

BLOGGERNE

  Jeg fikk faktisk spørsmål om å være med på Bloggerne for ett år siden, og skulle egentlig være med i den forrige sesongen. Jeg hadde kjempelyst, men måtte takke nei. Grunnen var at jeg var bundet til en kontrakt med TV3 etter Paradise Hotel. Jeg skjønner godt at jeg måtte holde kontrakten, men samtidig var det SÅ kjipt å takke nei. Jeg hadde jo så lyst, men heldigvis fikk jeg muligheten igjen.

PARADISE HOTEL

  En uke før jeg skulle på førstegangsintervju til Paradise ble jeg faktisk stoppet av en fra castingen på byen. Hun lurte på om jeg kunne tenke meg å søke til Paradise Hotel, og om jeg kanskje ville komme på et intervju. Jeg hadde allerede blitt tilkalt på førstegangsintervju, så jeg fortalte jo dette. Likevel var det morsomt å bli spurt den gang!

MENSEN

  Jeg vet alltid når jeg får mensen, og grunnen til det er at jeg ALLTID får migrene to dager før. Da får jeg en så sterk migrene at jeg bare ligger i et mørkt rom, og så vidt klarer lyset fra mobilen. Jeg kan også kaste opp, og jeg får nesten ikke i meg mat. Skikkelig kjipt, men samtidig vet jeg da hva jeg har i vente.

FØDSELSMERKE

  Jeg har et fødselsmerke bak på låret mitt, og det er ca like langt som lillefingeren mitt. Før HATET jeg det, men nå liker jeg det. Jeg tenker aldri over at det er der lenger, selvom det er ganske stort. Jeg synes bare at det er noe som gjør meg litt ekstra spesiell, og jeg har et merke som ingen andre har likt. Jeg håper andre også klarer å se på fødselsmerkene sine som noe fint, for det er jo akkurat det det er. Jeg skjønner at man kan tenke at andre legger merke til det fort, men jeg har aldri fått en kommentar om mitt.

STRENG BAK TENNENE

  Da jeg var en del år yngre hadde jeg regulering, fordi den ene tannen min sto ganske feil. Jeg hadde bare regulering i litt over et halvt år, og tanna mi rettet seg fort opp. Likevel har jeg fortsatt en streng bak tennene mine nå, slik at de skal holdes på plass. Den har jeg hatt på siden jeg gikk i tiende klasse, og jeg aner faktisk ikke hvor lenge jeg skal gå med den på. Er det noen som vet? Haha, for alt jeg vet skulle den kanskje vært av for flere år siden.

PARTYJENTE

  Fra jeg var 20 og til jeg reiste inn på Paradise Hotel, så var jeg en skikkelig partyjente. Jeg festet tre ganger i uken, og fikk panikk om jeg ikke kunne dra ut på en lørdag. Nox og Heidis var livet, og jeg hadde vors hjemme hos meg hele tiden. Jeg fikk faktisk naboklage samme dagen som jeg flyttet inn i leiligheten min. Haha! Jeg skjønner ikke nå hvordan jeg klarte å dra ut så og si hver torsdag, fredag og lørdag i nesten ett år, for det hadde jeg ALDRI klart nå. Året jeg var med på Paradise var jeg kanskje ute 10 ganger i løpet av av et helt år, så det var en stor nedgang.

RETTSAK

  Med en gang da jeg startet bloggen etter Paradise synes jeg det var superkult med annonser. Jeg takket derfor ja til mye, og en ting angrer jeg veldig på. Jeg klarte å skrive under på en kontrakt, og da skulle jeg skrive så og så mange innlegg for den prisen. Etter en stund merket jeg at denne tingen ikke funket, og jeg ville ikke lenger reklamere for den. Jeg følte at jeg lurte dere, og det gjorde jeg jo også. Jeg sa derfor at jeg ikke ville fronte dette lenger, og da truet disse menneskene med rettsak. Hvor sykt? Derfor måtte jeg skrive et par innlegg til for de, og det har jeg fortsatt dårlig samvittighet over. Dette foretaket har i ettertid spurt om et nytt samarbeid, men det har jeg ikke takket ja til- selvom de betaler bra.

LANDSKAMP

  Okei, dette tror jeg kanskje er ulovlig? For MANGE år siden snek jeg og en venninne oss inn på en landskamp. Jeg har ingen aning om hvordan vi klarte det, men vi kom oss hvertfall inn. Ikke vet jeg heller hvorfor vi ville på denne kampen, for ingen av oss var jo interessert i fotball. Vi var kanskje 14 år, kjedet oss og ville gjøre litt sprell. Det hadde vært dødsflaut om vi ble tatt, for hvem sniker seg inn på en fotballkamp? Herregud, haha..
  Her har dere litt juicy hemmeligheter, og også noen fakta dere kanskje ikke visste. Jeg håper dere likte innlegget!

VIXEN

ANNONSE- Rebirth Of The Princess, @sansglam1 og LYKO

Hei dere!

I går var jeg på Vixen, noe som var veldig spennende. Jeg har jo aldri vært der før, og i tillegg var jeg jo nominert. Jeg var nominert i folkets favoritt, noe som for meg er helt sinnsykt. Jeg vant ikke, men jeg ser på det som stort å bare være nominert. Jørgine stakk av med seieren i min kategori, og herregud så fortjent det var! Jeg synes den dama er helt rå, og jeg digger hun skikkelig. Jeg synes det er så kult at hun stakk av med tre priser i går, for er det en blogger jeg virkelig liker så er det henne. Alle de andre vinnerne var også veldig fortjent, og jeg synes selve utdelingen var veldig morsom og fin♡

Resten av Vixen var helt greit. Det skjedde litt ting tidligere på dagen som gjorde meg ganske stressa og oppgitt, og derfor klarte jeg ikke helt å slappe av og kose meg. Jeg var egentlig ganske irritert for å være ærlig, men det trenger vi ikke gå inn på nå. Haha! Jeg dro hvertfall med en fin gjeng av mennesker, og ikke minst møtte jeg mange kjente. Det var veldig koselig, og ikke minst det å få hilst på folk man kun har sett på nett. Om jeg skal på Vixen neste år blir det garantert en bedre opplevelse, for i går var det så stress. Jeg dro så fort utdelingen var ferdig, og da var det rett hjem i seng. Jeg var SÅ sliten!

Okei, over til kjolen. Altså, se hvor fin den er! Jeg var så utrolig heldig og fikk lov til å låne en kjole av Rebirth Of The Princess. Merket på kjolen er Sherri Hill, og jeg elsker den. Den er så meg, altså masse glitter. Jeg føler meg så heldig som fikk muligheten til å låne denne, for en kjole som dette er jo ikke noe alle har i klesskapet. Jeg skulle gjerne lånt denne kjolen hver dag, men den passer nok best til Vixen. Jeg elsket den hvertfall, og er nesten litt lei meg for at jeg nå skal levere den tilbake. Haha! Sminken ble gjort av @sansglam1 på instagram og håret ble fikset hos LYKO♡

Det som endret alt

For to år siden forandret livet mitt seg ekstremt mye. Jeg gikk fra å være en jente som ikke så alt for mange visste hvem var, til å plutselig være en som mange hadde en mening om. For to år siden i dag sjekket jeg inn på Paradise Hotel, og jeg hadde ingen aning om hva som ventet meg. Jeg husker jeg var så klar for å sjekke inn på hotellet, i og med at jeg hadde vært nede i Mexico allerede i 4 dager. Jeg visste ikke hvem de andre deltagerne var, og jeg var så spent. Jeg husker da deltageransvarlig sendte meg opp trappa, og i det jeg skulle gå rundt hjørnet dunket hjertet så fort. Det var helt sinnsykt å komme opp på det hotellet, som jeg hadde sett på TV. Da jeg så menneskene som var der ble jeg skikkelig glad, for utrolig nok kjente jeg flere som satt der. Det var spesielt en som tok oppmerksomheten min, nemlig Aleksander.

Nå sitter jeg her to år senere, og jeg er kjæreste med Aleksander. Jeg hadde aldri trodd det for to år siden, da jeg gikk opp den trappen og de andre ville ha svar på hvem den kjekkeste der var. Svaret var så klart Aleksander, og hverken han eller jeg tenkte tanken på at vi skulle ende opp sammen. Jeg synes det er så sykt hvor mye tilfeldigheter har å si. Hadde en av oss ikke vært med på Paradise Hotel, så hadde vi aldri møttes. Så mye har skjedd på disse to årene, og jeg kan med hånden på hjertet si at dette har vært de to beste årene i mitt liv.

Ikke bare sjekket jeg inn for to år siden i dag, men jeg hadde også mitt første kyss med han som er kjæresten min i dag!

Jeg har fått være med på Farmen, Skal Vi Danse og Bloggerne. Jeg har for det meste vært på toppen med denne bloggen, og ikke minst youtubekanaler som begge har gått bra. Jeg lever av mine sosiale medier, og jeg stortrives med det. Jeg har blitt kjent med mange bra folk, som jeg er så glad for å ha i livet mitt. Jeg har fått oppleve så alt for mye gøy, og jeg har vært flink til å si ja. Jeg har kjøpt meg leilighet, og jeg sitter her nå med verdens beste kjæreste.

Jeg er så takknemlig for Paradise Hotel, for det forandret livet mitt. Uansett hvor mye negativt folk har å si om det, så kan ikke jeg komme på et negativt ord. Paradise Hotel er helt klart det kuleste jeg har vært med på, og jeg kommer aldri til å angre på hva jeg gjorde der inne. Tusen takk til Paradise Hotel, for uten det hadde jeg ikke levd det livet jeg gjør nå. Jeg hadde aldri møtt Aleksander, og jeg hadde ikke holdt på med det jeg elsker.

Dette fikk jeg i julegave av Aleks

Heyy!

Aleks har startet å lage litt videoer igjen på kanalen sin, og i dag postet han en veldig koselig video. Han fikk nemlig ikke kjøpt julegave til meg til selve dagen, så derfor fikk jeg heller da han kom til Oslo. Jeg er helt umulig når det kommer til gaver, og jeg ønsket meg egentlig ingenting. Hver gang jeg ønsker meg noe kjøper jeg det som regel selv, og derfor klarer jeg ikke å komme på noe når det kommer til bursdag og jul. Aleks derimot hadde klart å få med seg noe jeg har snakket om, men som jeg ikke har kjøpt enda. Han overrasket meg skikkelig, og jeg hadde aldri trodd han skulle kjøpe dette. Jeg synes det er alt for dyrt, og han hadde virkelig ikke trengt det. Likevel er jeg SÅ glad, og jeg ELSKER tingen han kjøpte. Han er så snill, og jeg er så glad for at jeg har akkurat han♡

 

UKENS PLANER

Heey!

Aleksander og jeg startet i dag uken med en times massasje, noe som var sinnsykt digg. Jeg vet ikke om noen som elsker massasje mer enn Aleksander, så han var veldig fornøyd etterpå. Vi dro også og spiste med Therese og en venninne av henne, noe som var veldig hyggelig. Vi kom nesten akkurat inn døren, og nå tenkte jeg å fortelle dere om denne ukens planer.

TIRSDAG

Imorgen tidlig skal jeg starte med å gjøre klart en del innlegg. Før hadde jeg alltid flere innlegg klare til publisering, men det har jeg ikke fått til i det siste. Så jeg skal få forhåndsskrevet innlegg imorgen, slik at jeg har i tilfelle jeg ikke rekker å blogge en dag. Jeg skal også rydde leiligheten, for akkurat nå er det litt kaos her. Haha! Imorgen skal jeg også møte Sofie, noe jeg gleder meg til. Sofie og jeg hang så mye før, men på grunn av en meget hektisk høst strakk ikke tiden til. Nå derimot har vi vært flinke til å henge i det siste, og sånn skal det fortsette. Jeg aner ikke hva vi skal for noe, men jeg tipper det kommer til å bli noe som inneholder mat.

ONSDAG

Onsdag blir en hektisk dag, for da har jeg en del planer. Jeg skal først i et møte, og det som skal snakkes om i møte vet jeg dere vil bli glad for. Deretter skal jeg ta Spraytan, noe jeg ikke har gjort på alt for lenge. Jeg elsker å ha en fin brunfarge, så jeg gleder meg skikkelig! Etter det skal jeg i bursdag til kjæresten til pappa, og der blir jeg et par timer før jeg skal videre igjen på en middag. Jeg vet ikke om noen andre som skal i den middagen, så jeg er faktisk ganske usikker på om jeg tør å dra. Jeg vet det er andre bloggere/influencere, men hvem har jeg ingen aning om. Derfor er jeg veldig redd for at jeg ikke tør. Jeg er så pysete når det kommer til sånt..

TORSDAG

På torsdag er det klart for Vixen, og jeg gleder meg faktisk. Jeg har aldri vært der før, for i fjor var jeg i Mexico. Jeg er jo nominert også, noe som er utrolig gøy! Jeg har ingen forhåpninger om å vinne, for de andre i min kategori er alle så verdige vinnere. Jeg skal hvertfall dra dit for å ha det gøy, og jeg drar sammen med kjæresten til broren min. Før Vixen skal jeg bli sminket, få fikset håret og ikke minst få på meg kjolen. Jeg skal få låne en SÅ fin kjole, og jeg gleder meg til å vise dere den!

FREDAG

På fredag har jeg ingen planer, noe som er veldig deilig. Jeg elsker når jeg har en dag i løpet av en uke der jeg ikke skal noe som helst. Selvom jeg vet at denne dagen garantert er stappet imorgen. Planen er hvertfall å få gjort unna en del jobb, også skal jeg bare ta det rolig resten av dagen. Bare vent dere, når fredagen kommer har jeg garantert lagt planer slik at jeg absolutt ikke kommer til å ta det rolig.

Hvordan ser deres uke ut?